Biofeedback

Za naročilo Biofeedback nas kontaktirajte na info@luninavila.si

Opis

KAJ JE BIOFEEDBACK?

Biofeedback metoda ali metoda povratne zanke je metoda s katero se učimo nadzorovanja lastnih telesnih stanj, ki je pojavijo kot posledica stresnega dogodka. Ko je človek pod vplivom stresa, se nanj odzove s specifičnim telesnim odzivom. Vemo, da telo pod vplivom stresa spremeni delovanje vegetativnega živčnega sistema, kar se kaže v pospešenem bitju srca, hitrejšem in bolj plitvem dihanju, spremembi galvanske prevodnosti kože, upadu telesne temperature na perifernih delih telesa (roke, noge), spremeni se mišični tonus, pospeši se potenje in  pospeši se  izločanje hormonov. Telesni odziv na stres in frustracijo je zelo specifičen, zato lahko hitro ugotovimo, kdaj je človek pod stresom.

Biofeedback naprava meri različne fiziološke odzive telesa (dihanje, srčni utrip in galvansko prevodnost kože) in informacijo posreduje na računalniški zaslon. Udeleženec lahko tako direktno spremlja svoj telesni odziv in opazuje kako uspešen je pri nadzorovanju lastnih telesnih stanj.

KAJ LAHKO DOSEŽEMO Z BIOFEEDBACK TEHNIKO?

Z biofeedback tehnikov se posameznik lahko nauči kontrolirati telesna stanja napetosti in nesproščenosti, ki nastajajo kot posledica stresa in izčrpanosti. Z biofeedbcak treningom krepimo samoregulacijske mehanizme in višamo frustracijsko toleranco, katere prekoračitev je navadno jezen, agresiven odziv posameznika.  Metoda je uporabna tudi za krepitev koncentracije in učenje nadzorovanja stopnje aktivacije živčnega sistema.

KAKO DELUJE BIOFEEDBACK TEHNIKA UČENJA?

Bistvo tehnike je, da se posameznik sam nauči sproščanja, kot pomoč pa ima stalno povratno informacijo.  Udeleženec se poskuša sprostiti, pri tem lahko opazuje kako uspešni so njegovi lastni načini sproščanja. Preizkuša lahko različne tehnike, od dihanja, do sugestij, predstavljanja sprehoda po naravi, itd. Ves čas pa lahko spremlja odzive svojega telesa. Ko se posameznik sprosti do želene stopnje, lahko opazuje dejansko sproščenost, saj pogosto ljudje mislijo da so sproščeni, čeprav v resnici niso.

Naloge so sestavljene tako, da se uporabnik nauči pridobivati nadzor nad avtonomnim živčnim sistemom. Nekatere naloge od uporabnika zahtevajo aktivacijo, druge pa sproščanje in relaksacijo oz. koncentracijo. Nadzor nad avtonomnim živčnim sistemom je ključnega pomena za zbranost in koncentracijo ter za premagovanje vsakodnevnih zahtev in nalog.

Za naročilo in dodatne informacije nas kontaktirajte na info@luninavila.si.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Biofeedback”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja